Sposób przygotowania:
Placuszki z Jabłkami od Mariel
Mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże , łyżkę cukru ,szczyptę soli oraz łyżkę mękę .Dokładnie wszystko wymieszać , przykryć ścierką i odstawić na 30 minut. Jabłka dokładnie umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem , obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po upływie 30 minut do ciasta dodać potarte jabłuszka oraz pozostałą mąkę , jajko oraz szczyptę cynamonu , dokładnie wymieszać .Konsystencja ciasta ma być gęsta, taka jak do placków ziemniaczanych, więc w razie potrzeby dodać więcej mąki.Odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia,na patelni formować niewielkie placuszki. Piec na rumiano z obu stron . Po wyjęciu z tłuszczu układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem , tak by wchłonął się nadmiar tłuszczu.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Podawać na ciepło.