Sposób przygotowania:
Placuszki z łososiem
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach ok.15 min w osolonej wodzie. Nastepnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki i odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać oba rodzaje śmietany. Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym recznikiem i drobno posiekać. Dodać do śmietany, przyprawic solą i pieprzem.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce do miski. Natkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką soli i pieprzu i dodać do ziemniaków.
W głębokiej patelni rozgrzać nieco oleju lub margaryny. Mase ziemniaczną nakładać łyżką. Placuszki smażyć po około 5 min z każdej strony.
Placuszki układać na talerzykach obok łososia i podawać ze śmietaną ze szczypiorkiem.
W wersji niskokalorycznej wymieszaj 150 g chudego jogurtu 50 g śmietany, a placuski smażyć na patelni teflonowej posmarowanej oliwą.
Wymieszać oba rodzaje śmietany. Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym recznikiem i drobno posiekać. Dodać do śmietany, przyprawic solą i pieprzem.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce do miski. Natkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką soli i pieprzu i dodać do ziemniaków.
W głębokiej patelni rozgrzać nieco oleju lub margaryny. Mase ziemniaczną nakładać łyżką. Placuszki smażyć po około 5 min z każdej strony.
Placuszki układać na talerzykach obok łososia i podawać ze śmietaną ze szczypiorkiem.
W wersji niskokalorycznej wymieszaj 150 g chudego jogurtu 50 g śmietany, a placuski smażyć na patelni teflonowej posmarowanej oliwą.