Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placuszki z makiem i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placuszki z makiem, skórką pomarańczową i jabłkami są rewelacyjne. Puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne.

Placuszki z makiem i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z makiem i skórką pomarańczową

 

  • 1 szkl maślanki
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mielonego maku
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • oliwa do smażenia
  • syrop klonowy

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z makiem i skórką pomarańczową
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych posiekać. Do miski wlać maślankę, dodać żółtko, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, sól i cukier, zamieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, mak, skórkę pomarańczową i posiekane jabłka, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie mieszając. Na rozgrzaną oliwę wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem. 
Placuszki z makiem i skórką pomarańczową
Maślankę z sodą cukrem cukrem waniliowym i solą zamieszać
Placuszki z makiem i skórką pomarańczową
Wsypać mąkę mak skórkę kandyzowaną i jabłka
Placuszki z makiem i skórką pomarańczową
Połączyc z ubitą pianą z białka i delikatnie wymieszać
Placuszki z makiem i skórką pomarańczową
Na rozgrzaną oliwę wkładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor