goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cebulaczki z makiem i kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cebulaki możemy przygotować wg uznania z kminkiem lub makiem. Świetnie smakują podane bo czerwonego barszczu.

Cebulaczki z makiem i kminkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebulaczki z makiem i kminkiem

 

 

  • farsz:
  • cebula 3 sztuki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • mak
  • kminek

Sposób przygotowania:

Cebulaczki z makiem i kminkiem
Z drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn. Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na 12 części i formujemy z niego niewielkie placuszki, wykładamy na blaszkę i spłaszczamy. Cebulę kroimy, a następnie podduszamy na tłuszczu. Doprawiamy do smaku. Przestudzony farsz cebulowy wykładamy na placki drożdżowe, wierzch posypujemy makiem lub kminkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulaczki z makiem i kminkiem
Cebulę kroimy, a następnie podduszamy na tłuszczu. Doprawiamy do smaku
Cebulaczki z makiem i kminkiem
Przestudzony farsz cebulowy wykładamy na placki drożdżowe
Cebulaczki z makiem i kminkiem
Wierzch cebulaków posypujemy makiem lub kminkiem.