kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki z selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, chrupiące placuszki z selera z dodatkiem szynki dojrzewającej. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację.

Placuszki z selera Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Placuszki z selera

 

  • 20 dag.selera
  • 4 plastry szynki szwarwaldzkiej
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 8 łyżek jogurtu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczli soli
  • 1/4łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Placuszki z selera
Seler i marchew obieramy,myjemy i ścieramy na tarce.Seler posypujemy kurkumą. 

Plastry szynki kroimy bardzo drobno. Cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w drobną kosteczkę. 

Do miski wkładamy, starte warzywa, cebulę, szynkę 2 łyżki jogurtu, jajko, mąkę, pieprz i sól. Mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. 

Przygotowujemy sos jogurtowo czosnkowy:kroimy na drobno szczypiorek. 6 łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym czosnkiem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. 

Placuszki podajemy razem z sosem.
Placuszki z selera
seler trzemy na tarce i posypujemy kurkumą
Placuszki z selera
szynkę szwarwaldzką kroimy bardzo drobną
Placuszki z selera
cebulę kroimy drobno i dodajemy do warzyw
Placuszki z selera
marchewkę ścieramy i dodajemy do warzyw w misce
Placuszki z selera
warzywa mieszamy z jajkiem,jogurtem ,mąką i przyprawami
Placuszki z selera
placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Tagi:

seler placki