mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Płaski graham orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Produkty orkiszowe są wyjątkowo sycące i szczególnie polecane osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy ;)

Płaski graham orkiszowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Płaski graham orkiszowy

 

Sposób przygotowania:

Płaski graham orkiszowy
Mąki i sól wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże z wodą i mieszać aby powstałą jednolita masa. Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu. Następnie wyjąć ciasto na deseczkę oprószoną mąką i zagnieść nadając mu kształt formy. Umieścić w dużej kwadratowej formie (może zajmować max.1/3 objętości) i ponownie przykryć ściereczką pozostawiając do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 40 minut. Po wyrośnięciu delikatnie wygładzić powierzchnię jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Formę ostrożnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, po 10 min. obniżyć temp.do 180 st. C i piec jeszcze przez 40 - 50 min.
Płaski graham orkiszowy
Ciasto musi być sprężyste i gładkie.
Płaski graham orkiszowy
Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
Płaski graham orkiszowy
Duża forma wypełniona ciastem.
Płaski graham orkiszowy
Chleb przed upieczeniam posypany płatkami owsianymi.

Tagi:

jajko jajka