madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Plecionki drożdżowe z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżowo - jogurtowe ciasto z dodatkiem owoców takich jak banan nektarynka czy borówka amerykańska.

Plecionki drożdżowe z owocami

Składniki:

Plecionki drożdżowe z owocami

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Plecionki drożdżowe z owocami

Zaczyn drożdżowy

Plecionki drożdżowe z owocami
Rozpuszczone drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia

w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odrobią mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia

Ciasto

Plecionki drożdżowe z owocami
Ciasto pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia

Mąkę pszenną przesiewamy do miski, a następnie dodajemy jajka i jogurt naturalny, pokrojoną na kawałki margarynę oraz gotowy zaczyn drożdżowy Całość wyrabiamy na jednolite ciasto i pozostawiamy na mniej więcej godzinę aby wyrosło.

Owoce

Plecionki drożdżowe z owocami
Mieszamy owoce i posypujemy cukrem i cukrem waniliowym

Umyte owoce osuszamy. Nektarynki kroimy w półksiężyce i mieszamy z borówkami. Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Banana dodamy później aby nam nie ściemniał.

Zaplatanie

Plecionki drożdżowe z owocami
Na cieście układamy farsz owocowy i nacinamy boki

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o dowolnym rozmiarze. Wzdłuż każdego na środku układamy po połowie farszu oraz po połowie banana pokrojonego na plasterki. Boki nacinamy w poprzek mniej więcej co 2 cm. Zakładamy na przemian boki tworząc splot.

Pieczenie

Plecionki drożdżowe z owocami
Plecionki układamy na papierze do pieczenia

Plecionki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż ciasto się zarumieni