Sposób przygotowania:
Plecionki drożdżowe z owocamiZaczyn drożdżowy
w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odrobią mąki pszennej. Pozostawiamy do wyrośnięcia
Ciasto
Mąkę pszenną przesiewamy do miski, a następnie dodajemy jajka i jogurt naturalny, pokrojoną na kawałki margarynę oraz gotowy zaczyn drożdżowy Całość wyrabiamy na jednolite ciasto i pozostawiamy na mniej więcej godzinę aby wyrosło.
Owoce
Umyte owoce osuszamy. Nektarynki kroimy w półksiężyce i mieszamy z borówkami. Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Banana dodamy później aby nam nie ściemniał.
Zaplatanie
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt o dowolnym rozmiarze. Wzdłuż każdego na środku układamy po połowie farszu oraz po połowie banana pokrojonego na plasterki. Boki nacinamy w poprzek mniej więcej co 2 cm. Zakładamy na przemian boki tworząc splot.
Pieczenie
Plecionki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż ciasto się zarumieni