Sposób przygotowania:
Wielkanocny wieniec drożdżowy
Śmietankę delikatnie podgrzać i wkruszyć do niej drożdże które dokładnie rozetrzeć z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia rozczynu. Resztę mąki przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn i zacząć zagniatać pod koniec dodać stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić podzielić na dwie części i każdą z nich delikatnie rozciągnąć na wałeczki i spleść je razem. Formę z kominkiem wysmarować i ostrożnie, aby nie zepsuć plecionki ułożyć w niej ciasto, po wierzchu posmarować śmietanką i można dodatkowo posypać makiem . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia . Ciasto piec do 30 min w temp 180-190st.
mela25
edytaha
Tit
Mufinka1
iziona
W moim rodzinnym domu też tego nie praktykowaliśmy, ale wchodząc w rodzinę męża mimo woli wchłonęłam ich zwyczaje kulinarne.