SUPERPRZEPIS

Wielkanocny wieniec drożdżowy

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Wielkanocny wieniec drożdżowy Więcej zdjęć (3)

Jest to coś w rodzaju słodkiej bułki i w domu mojego męża jadało się to z dodatkiem święconego masła.

Składniki:

Wielkanocny wieniec drożdżowy

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany słodkiej
  • 5 dag masła stopionego
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • Dodatkowo:
  • śmietana słodka do posmarowania ciasta około 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wieniec drożdżowy
Śmietankę delikatnie podgrzać i wkruszyć do niej drożdże które dokładnie rozetrzeć z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru, odstawić do podrośnięcia rozczynu. Resztę mąki przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn i zacząć zagniatać pod koniec dodać stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić podzielić na dwie części i każdą z nich delikatnie rozciągnąć na wałeczki i spleść je razem. Formę z kominkiem wysmarować i ostrożnie, aby nie zepsuć plecionki ułożyć w niej ciasto, po wierzchu posmarować śmietanką i można dodatkowo posypać makiem . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia . Ciasto piec do 30 min w temp 180-190st.
Wielkanocny wieniec drożdżowy
Plecionkę z ciasta umieścić w formie z kominkiem
Wielkanocny wieniec drożdżowy
Ciasto pokroić na małe porcje i podawać