Sposób przygotowania:
Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku
CIASTO: świeże drożdże wkładam do małej miseczki, dodaję łyżeczkę cukru, a po chwili, gdy drożdże zrobią się płynne, 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mieszam z masłem i cukrem, lekko podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą. Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, wlewam mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodaję szczyptę soli, jajka i cały czas miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam po wierzchu. Miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do rąk. NADZIENIE: dokładnie wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzącą wodą i trzymam na najmniejszym palniku około 30 minut, bez pokrywki. Od czasu do czasu mieszam, w tym czasie cała woda wyparuje. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu sitka do maku. Roztapiam masło z miodem, dodaję bakalie i zmielony mak, dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Żółtka ubijam mikserem, następnie dodaję wystudzoną masę makową i jeszcze raz wszystko mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową. WYKONANIE: ciasto wyjęte z lodówki zostawiam na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało. Po tym czasie przekładam je na blat obsypany mąką, przez chwilę wyrabiam ręcznie i dzielę na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt 25x35cm. Na środku wzdłuż każdego prostokąta układam 1/3 nadzienia. Pozostałe po bokach ciasto nacinam w paski, co 3 cm. Powstałe paski zakładam na przemian niczym warkocz i delikatnie sklejam. Gotowe plecionki układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut. Upieczone plecionki studzę na kratce kuchennej.
bystro_bystro
anemon
Masz rację, ciasto drożdżowe z makiem świetnie smakuje.
iziona
anemon
Wyjdzie na pewno. W tej plecionce nie ma nic trudnego, a ciasto wyjęte z lodówki jest bardzo plastyczne i bardzo dobrze się "zaplata". Gdyby Ci się zbyt mocno rumieniły z wierzchu, to przykryj arkuszem papieru do pieczenia, ale Ty to wiesz, więc po co ja to piszę.
boguszaga
anemon
No oczywiście, to prosty i zawsze udający się sposób zwijania strucli. Cieszę się, że ciasto Ci smakowało.
iziona
Pozdrawiam
anemon
Cieszę się, że jesteś zadowolona z efektu, którego ja w Twoim wydaniu byłam pewna. Mnie też odpowiada to ciasto, bo jest bardzo plastyczne, smaczne i nie czerstwieje szybko, a zawinąć do środka można w zasadzie wszystko.