SUPERPRZEPIS

Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku

  • 8
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku Więcej zdjęć (5)

Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć ciasta z makiem. W tym roku będzie to drożdżowa strucla dekoracyjnie zapleciona.

Składniki:

Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku
CIASTO: świeże drożdże wkładam do małej miseczki, dodaję łyżeczkę cukru, a po chwili, gdy drożdże zrobią się płynne, 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mieszam z masłem i cukrem, lekko podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą. Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, wlewam mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodaję szczyptę soli, jajka i cały czas miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam po wierzchu. Miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do rąk. NADZIENIE: dokładnie wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzącą wodą i trzymam na najmniejszym palniku około 30 minut, bez pokrywki. Od czasu do czasu mieszam, w tym czasie cała woda wyparuje. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu sitka do maku. Roztapiam masło z miodem, dodaję bakalie i zmielony mak, dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Żółtka ubijam mikserem, następnie dodaję wystudzoną masę makową i jeszcze raz wszystko mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową. WYKONANIE: ciasto wyjęte z lodówki zostawiam na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało. Po tym czasie przekładam je na blat obsypany mąką, przez chwilę wyrabiam ręcznie i dzielę na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt 25x35cm. Na środku wzdłuż każdego prostokąta układam 1/3 nadzienia. Pozostałe po bokach ciasto nacinam w paski, co 3 cm. Powstałe paski zakładam na przemian niczym warkocz i delikatnie sklejam. Gotowe plecionki układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut. Upieczone plecionki studzę na kratce kuchennej.
Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku
Na środku wzdłuż każdego prostokąta układam 1/3 nadzienia.
Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku
Powstałe paski zakładam na przemian niczym warkocz i delikatnie sklejam.
Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku
Upieczone plecionki wyjęte z piekarnika studzę na kratce kuchennej.
Drożdżowa plecionka z nadzieniem z maku
Drożdżowa strucla z makiem dekoracyjnie zapleciona.