beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Plędwiczki w musztardzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne i chrupiące polędwiczki

Plędwiczki w musztardzie

Składniki:

Plędwiczki w musztardzie

 

  • 2 kawałki polędwicy wieprzowej o długości 13 - 15 cm
  • duża bułka
  • musztarda
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Plędwiczki w musztardzie
Polędwiczki umyć, osuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na części masła na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Następnie natrzeć dość obficie solą pieprzem i majerankiem. Zawinąć w folie i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Bułkę okroić ze skórki środek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać resztę masła i wrzucić pokrojoną bułkę. Do bułki dodać trochę drobno pokrojonej cebuli. Chwilę smażyć, by bułka zmiękła. Zdjąć z ognia (bułka musi być nawilżona a nie zrumieniona). Polędwiczki po wierzchu i bokach posmarować musztardą. Oblepić przesmażoną bułką. Przełożyć polędwiczki do żaroodpornego naczynia i zapiekać ok 30 minut bez przykrycia. Sprawdzać, by bułka się nie przypaliła.