mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Pleśniaczek 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto z powidłami śliwkowymi

Pleśniaczek 2

Składniki:

Pleśniaczek 2

 

  • 600 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • cukier wanilinowy,
  • 300 g margaryny,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • powidła śliwkowe,
  • 3 białka,
  • 90 g cukru.

 

Sposób przygotowania:

Pleśniaczek 2
Proszek do pieczenia łączymy z mąką i przesiewamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Dwie części pozostawiamy jasne. Ciemne ciasto jak i jedną część białego ciasta wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie pozostałą jedną część białego ciasta wykładamy na blaszy okrytej pergaminem a następnie smarujemy powidłami. Wyciągamy ciemne ciasto i ucieramy go na tarce o oczkach do warzyw nad blaszką, w miarę równie pokrywając warstwę z powidłami. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Na ciemne utarte ciasto wykładamy pianę z białek a na pianę ponownie ucieramy tym razem jasne ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 50 minut. Przed podaniem studzimy.