Sposób przygotowania:
Pleśniaczek 2
Proszek do pieczenia łączymy z mąką i przesiewamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Dwie części pozostawiamy jasne. Ciemne ciasto jak i jedną część białego ciasta wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie pozostałą jedną część białego ciasta wykładamy na blaszy okrytej pergaminem a następnie smarujemy powidłami. Wyciągamy ciemne ciasto i ucieramy go na tarce o oczkach do warzyw nad blaszką, w miarę równie pokrywając warstwę z powidłami. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Na ciemne utarte ciasto wykładamy pianę z białek a na pianę ponownie ucieramy tym razem jasne ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 50 minut. Przed podaniem studzimy.