asia77

asia77

Kucharz
[Przepisów: 15]

Pleśniak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Coś mało słodkiego dla małych łakomczuszków i nie tylko

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 4,5 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kostki margaryny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Mąkę zagnieść z tłuszczem dodać żółtka,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i 5 dag cukru pudru ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać kakao i włożyć do lodówki (ja dwie części jedną białą i ciemną wkładam do zamrażalnika żeby było szybciej) 1 warstwa biała rozwałkować na to dżem( ja daje 2 słoiczki po 400 g dżemu porzeczkowego bo mi najbardziej smakuje ciasto jest kwaskowe i nie za bardzo słodkie ale jak ktoś woli to można dać według własnego uznania) 2 warstwo zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne na to piana z 6 białek ubita na sztywno z cukrem pudrem3 warstwa starta biała piec około 50-60 minut

Tagi:

jajko jajka