kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Pleśniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pleśniak trójkolorowy... :-)

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 3 szkl. mąki
  • 1, 5 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1kisiel wiśniowy lub truskawkowy
  • kakao
  • miseczka startych na tarce jabłek

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z margaryną i 5 żółtkami z 1/2 szkl. cukru. Wyrobić kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Oderwij kawałek jasnego ciasta i ułóż na blasze. Resztę schłódź. Jabłka starte ułóź na pierwszej, cienkiej warstwie ciasta. Zetrzyj na to ciemne ciasto. Ubij pjanę z 5 białek, reszty cukru. Na koniec dodaj do piany kisiel i dokładnie ubij. Wyłóż na ciemne ciasto. Na różową pianę ścieramy jasne ciasto. Piec ok. 50 minut.
Smacznego!;-)