Sandra_Mazur

Sandra_Mazur

Kucharz
[Przepisów: 24]

Pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre,proste do wykonania,nieskomplikowane ciasto

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 5 jaj
  • 2 razy po 3/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • olejek cytrynowy
  • 2 łyżki kakao
  • owoce lub marmolada

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Tłuszcz rozpuszczamy , żółtka z cukrem ucieramy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, mąkę z proszkiem i mieszamy.
Robimy kulę, ciasto dzielimy na 3 części. Jedną rozrabiamy z kakaem, i wkładamy wszystkie części do zamrażalnika na 1 godzinę.
Większą część wykładamy na spód blachy, pokrywamy ją marmoladą lub owocami.Przykrywamy następną częścią( tą z kakaem).
Przykrywamy pianą (3/4 szklanki cukru i 5 białek) i na górę kładziemy ostatnią część ciasta.
Całe ciasto musi być szatkowane na tarce.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.