panczita

panczita

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pleśniak 10

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepiękny romans powideł śliwkowych i dżemu porzeczkowego w otuleniu kruchego ciasta

Pleśniak 10

Składniki:

Pleśniak 10

 

  • 220 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 3 szkl mąki,
  • niepełna szklanka cukru pdudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • słoik dżemu porzeczkowego,
  • słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Pleśniak 10
Wymieszać przesianą mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia , masłem, 4 żółtkami. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części (jedną małą i dwie większe) Do jednej większej części dodać kakao i wyrobić.Wszystkie trzy części wstawić do zamrażalnika na ok 30 min.



W międzyczasie:

Ubić białka na sztywną pianę,

Piekarnik nastawić na 180C.

Blachę wysrarować tłuszczem.



Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach w następującej kolejności. Na dno blachy duża jasna część, na to rozsmarować dżem porzeczkowy i powidła śliwkowe. Nastepnie zetrzeć ciemną część, a na nią nałożyć ubite białka. Na sam koniec zetrzeć małą jasną część.

Piec 40-45 min w 180C.



Dobra rada

1. Jeżeli ciasto podczas wyrabiania kruszy się i nie chce sie zlepić dodaj więcej masła.

2. Ciasto nalezy zostawić do całkowitego wystygnięcia, żeby dobrze się kroiło.

3. Żeby ciasto nie "przeszło" "metalicznym" posmakiem blachy można wyłożyć blachę folią aluminiową, lub papierem do pieczenia. Ja po wystygnięciu ciasta przekładam je na talerz i owijam folą aluminiową. Ciasto można udekorować polewą czekoladową, ale wg mnie bez polewy jest lepsze. SMACZNEGO 

Tagi:

jajko jajka