Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pleśniak czarny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwe w przygotowaniu ciasto kakaowe z marmoladą.

Pleśniak czarny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak czarny

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Piana:
  • białka z 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • ok. 1/2 kg marmolady

Sposób przygotowania:

Pleśniak czarny
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większą część ciasta wyłożyć na spód natłuszczonej dużej blaszki. Mniejszą zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Ciasto w blaszce oprószyć lekko mąką tortową, rozłożyć na nim marmoladę (użyłam marmolady z żółtych śliwek). Piana: Zacząć ją przygotowywać, jak ciasto w zamrażalniku wystarczająco się zmrozi. Białka jaj ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać do nich cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na marmoladę. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto można polukrować.
Pleśniak czarny
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Pleśniak czarny
Marmolada śliwkowa wyłożona na ciasto rozłożone w blaszce.
Pleśniak czarny
Ubita z cukrem i wymieszana z mąką ziemniaczaną piana z białek wyłożona na marmoladę.
Pleśniak czarny
Starte na tarce ciasto z zamrażalnika rozłożone na pianie z białek.