Sposób przygotowania:
Pleśniak czarny
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większą część ciasta wyłożyć na spód natłuszczonej dużej blaszki. Mniejszą zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Ciasto w blaszce oprószyć lekko mąką tortową, rozłożyć na nim marmoladę (użyłam marmolady z żółtych śliwek). Piana: Zacząć ją przygotowywać, jak ciasto w zamrażalniku wystarczająco się zmrozi. Białka jaj ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać do nich cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na marmoladę. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto można polukrować.