Sposób przygotowania:
Pleśniak - mleczna drogaKrok 1:
Do mąki dodajemy szczyptę soli i margarynę, siekamy. Dodajemy żółtka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.
Krok 2
Pierwszą cześć ciasta ścieramy na tarce i równomiernie rozprowadzamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Następnie na cieście rozprowadzamy dżem. Ciemne ciasto ścieramy na tarce i rozkładamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną ze szczyptą soli, cukrem pudrem i kisielem truskawkowym.
Pianę rozprowadzamy na ciemnym cieście. Na pianę ścieramy jasne ciasto. Ciasto pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Krok 3:
Upieczone ciasto studzimy.
Margarynę rozpuszczamy z wodą i cukrem. Lekko studzimy. Do masy wsypujemy mleko i energicznie mieszamy aby nie było grudek. Masę wylewamy na ciasto i schładzamy.
Smacznego!