dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pleśniak - mleczna droga

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pleśniak oblany mleczną masą. Ciasto jest przepyszne. Polecam wariację pleśniaka wszystkim miłośnikom tego ciasta.

Pleśniak - mleczna droga

Składniki:

Pleśniak - mleczna droga

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyż śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 słoiczek dżemu
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 1/3 szkl cukru pudru

Masa:

  • 400 g mleka w proszku
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl cuku
  • 1/2 szkl wody

Sposób przygotowania:

Pleśniak - mleczna droga

Krok 1:

Pleśniak - mleczna droga
Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce.

Do mąki dodajemy szczyptę soli i margarynę, siekamy. Dodajemy żółtka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.

Krok 2

Pleśniak - mleczna droga
Równomiernie rozkładamy wszystkie warstwy ciasta.

Pierwszą cześć ciasta ścieramy na tarce i równomiernie rozprowadzamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Następnie na cieście rozprowadzamy dżem. Ciemne ciasto ścieramy na tarce i rozkładamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną ze szczyptą soli, cukrem pudrem i kisielem truskawkowym.


Pianę rozprowadzamy na ciemnym cieście. Na pianę ścieramy jasne ciasto. Ciasto pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Krok 3:

Pleśniak - mleczna droga
Masę mleczną równomiernie rozprowadzamy na cieście.

Upieczone ciasto studzimy.
Margarynę rozpuszczamy z wodą i cukrem. Lekko studzimy. Do masy wsypujemy mleko i energicznie mieszamy aby nie było grudek. Masę wylewamy na ciasto i schładzamy.
Smacznego!