Sposób przygotowania:
pleśniak z czarną porzeczką
Z jajek białka oddzielić od żółtek i z białek ubić pianę początkowo bez cukru, później dodając cukier puder. Żółtka z cukrem, masłem oraz solą utrzeć na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć z utartą masą i zgnieść ciasto. Otrzymaną masę podzielić na trzy części. Jedną część schować do zamrażalnika, do drugiej dodać kakao i dokładnie wyrobić, a trzecią rozwałkować równo na blaszce i posmarować dżemem z czarnej porzeczki Część z kakao skubać palcami i rozkładać po powierzchni dżemu. Następnie wlać na to ubitą pianę z białek. Wyciągnąć trzecią część z zamrażalnika i skubać na pianę, można też zetrzeć na grubej tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 150 stopni na godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!