Sposób przygotowania:
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami
Czerwone porzeczki obieram, myję dokładnie i osuszam. Przygotowuję ciasto. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, dwie łyżki cukru, masło oraz proszek do pieczenia i zagniatam ciasto. Całość dzielę na dwie części w stosunku 1:3. Każdą część owijam folią spożywczą. Większą część ciasta umieszczam w lodówce, a mniejszą w zamrażalniku. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dno wykładam większą część ciasta, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekam spód ok. 10-15 minut aż się lekko zarumieni. Następnie na ciepłe ciasto równomiernie rozkładam osuszone porzeczki. Z białek i cukru ubijam sztywną pianę, na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i ubijam chwilę. Na porzeczki wykładam pianę z białek, a na wierzch ścieram pozostałe ciasto na tarce na dużych oczkach. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę 40 minut. Po upieczeniu oprószam ciasto cukrem pudrem.