Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne i niesamowicie chrupiące!

Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

Składniki:

Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( tortownica 18 cm )

 

 

  • żółtko - 4 szt

 

  • białko - 4 szt

 

 

 

  • proszek - 2 łyżeczki

 

  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia zagniatamy z miękkim masłem i żółtkami. Gładkie , wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą częścią " wyklejamy " delikatnie natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. Podpieczone ciasto posypujemy warstwą malin i posypujemy porwanym na kawałeczki ( lub startym na tarce ) drugim ciastem. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wylewamy na ciasto. Posypujemy ostatnim ciastem porwanym na kawałki. Pieczemy 45 minut / 180C. UWAGA! Ciasto MUSI wystygnąć w tortownicy , inaczej się rozleje!