dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1151]

Tarta pleśniakowa z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciekawe połączenie słodko - kwaśne w kruchym cieście tarta a'la pleśniak z czerwoną porzeczką. Polecam.

Tarta pleśniakowa z porzeczkami

Składniki:

Tarta pleśniakowa z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Tarta pleśniakowa z porzeczkami

Przygotowanie ciasta kruchego:

Tarta pleśniakowa z porzeczkami
Zagniecione ciasto umieszczamy w lodówce.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do mąki pszennej, margaryną, 1 łyżką cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie tarty:

Tarta pleśniakowa z porzeczkami
Na ciasto wykładamy porzeczki, które przykrywamy pianą z białek.

Porzeczki płuczemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilę ubijamy. Większą część ciasta wylepiamy dno formy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy i posypujemy kaszą manną. Na cieście układamy owoce. Na owce wykładamy pianę z białek.

Ostatni etap:

Tarta pleśniakowa z porzeczkami
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tarty.

Piankę z białek przykrywamy startym na tarce pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut. Smacznego!