Sposób przygotowania:
Tarta pleśniakowa z porzeczkamiPrzygotowanie ciasta kruchego:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do mąki pszennej, margaryną, 1 łyżką cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotowanie tarty:
Porzeczki płuczemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilę ubijamy. Większą część ciasta wylepiamy dno formy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy i posypujemy kaszą manną. Na cieście układamy owoce. Na owce wykładamy pianę z białek.
Ostatni etap:
Piankę z białek przykrywamy startym na tarce pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut. Smacznego!