Sposób przygotowania:
Płonące jabłuszka
Jabłka bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, a następnie wydrążyć z nich środek usuwając gniazda nasionek. Maliny bardzo dokładnie umyć, oczyścić, a następnie wsypać do nich cukier i odstawić na 30 minut. Wydrążone jabłka napełnić malinami wymieszanymi z cukrem. Jabłka nasmarować masłem, a w następnej kolejności wsadzić je do żaroodpornego naczynia. Jabłka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około 30 minut. Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika i oblać alkoholem ( spirytusem, a najlepiej nalewką malinową). Na koniec jabłka posypać cynamonem. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornego, a w następnej kolejności podpalić jabłka. Płonący owoc dobrze smakuje z lodami. Smacznego!