Sposób przygotowania:
Plum cake-keks
Przygotowanie:
Umyte i osączone na sicie rodzynki zalewa się na noc koniakiem.Następnie z mąki,cukru,masła,jajek,proszku i skórki pomarańczowej przyrządza się ciasto,ucierając około 15 minut.
Ciasto wyrabia się dokładnie,miskę należy przykryć serwetką i pozostawić na noc ( 12 godzin) w chłodnym miejscu.Nazajutrz dodać do ciasta rodzynki,wymieszać i wlać pół ciasta do formy keksowej.Na cieście ułożyć w kostkę pociętą skórkę pomarańczową w cukrze oraz osączone z syropu konfitury z wiśni ( bez pestek). Owoce przykrywa się resztą ciasta i formę wsuwa się do dobrze nagrzanego piekarnika,po 10 minutach temperaturę w piekarniku obniża się do 180 s.c,a po 40 minutach podwyższa się do 200 s.c.Czas pieczenia około 60 minut.
Umyte i osączone na sicie rodzynki zalewa się na noc koniakiem.Następnie z mąki,cukru,masła,jajek,proszku i skórki pomarańczowej przyrządza się ciasto,ucierając około 15 minut.
Ciasto wyrabia się dokładnie,miskę należy przykryć serwetką i pozostawić na noc ( 12 godzin) w chłodnym miejscu.Nazajutrz dodać do ciasta rodzynki,wymieszać i wlać pół ciasta do formy keksowej.Na cieście ułożyć w kostkę pociętą skórkę pomarańczową w cukrze oraz osączone z syropu konfitury z wiśni ( bez pestek). Owoce przykrywa się resztą ciasta i formę wsuwa się do dobrze nagrzanego piekarnika,po 10 minutach temperaturę w piekarniku obniża się do 180 s.c,a po 40 minutach podwyższa się do 200 s.c.Czas pieczenia około 60 minut.