Sposób przygotowania:
Pluszki
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wkładam do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i czekam, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjmuję je na oprószony mąką blat,dzielę na 16 części, z każdej formuję kuleczkę. Odstawiam na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę wałkuję na placuszek, który smaruję nadzieniem.
Rozwałkowany placuszek smaruje roztopionym masłem, posypuje cukrem, a następnie makiem.
Posmarowany nadzieniem placuszek zawijam w rulonik.
Każdy rulonik nacinam wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawijam pod spód i wkładam do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kładę na blaszce oprószonej mąką, pozostawiam do napuszenia na 15 - 20 minut. Spryskuję piekarnik wodą, piekę około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Rozwałkowany placuszek smaruje roztopionym masłem, posypuje cukrem, a następnie makiem.
Posmarowany nadzieniem placuszek zawijam w rulonik.
Każdy rulonik nacinam wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawijam pod spód i wkładam do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kładę na blaszce oprószonej mąką, pozostawiam do napuszenia na 15 - 20 minut. Spryskuję piekarnik wodą, piekę około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.