pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Puszyste, delikatne bułeczki. W sam raz na niedzielne śniadanie na słodko, lub na podwieczorek.

Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski

 

  • Na 17 bułeczek:

 

 

Sposób przygotowania:

Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski
Mleko podgrzać aby było letnie. Masło roztopić - ostudzić trochę. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Dodać majonez, wlać mleko i roztopione masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Można też wyrobić ciasto w maszynie do chleba. ja swoje przenocowałam w lodówce i rano zabrałam się do pracy. Z ciasta odrywać małe kawałki. Formować kulki, każdą rozwałkować, nałożyć na nią farsz. Zwinąć jak naleśnik. Każdy rulonik nacinamy wzdłuż zostawiając z każdego końca po ok 1/4 długości. Końce przekładamy przez rozcięcie. Formujemy ładne bułeczki. Odstawiamy jeszcze na chwilę do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piekłam 17 minut w 170st.Można też użyć nadzienia z białego serka i rodzynek. Tak naprawdę wszystko zależy od wyobraźni i smaku :) Przepis znalazłam na blogu "Moje wypieki" i nieco go zmodyfikowałam.
Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski
Ciasto można wyrobić w maszynie, można je wstawić na noc do lodówki
Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski
Przygotowujemy farsz można użyć swojej wyobraźni co kto lubi
Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski
Na każdy placuszek nakładamy farsz i zwijamy go w rulonik
Pluszki - bułeczki na sposób rosyjski
Pieczemy krótko w 170st wcześniej smarujemy bułeczki jajkiej