Sposób przygotowania:
Podkarpackie kacapoły na słodkoSposób przygotowania
Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach następnie odciskamy przez tetrę lub lniana ściereczkę.
Płyn z wyciśniętych ziemniaków odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do startych ziemniaków, dosypujemy mąki i sól. Odstawiony płyn z surowych ziemniaków ostrożnie zlewamy, powstałą skrobię dodajemy do ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy.
Do sera dodajemy cukier, sól, żółtko, ucieramy.
Z masy ziemniaczanej robimy małe placki, nakładamy ser, formujemy kulki.
Gotowe kluski wrzucamy na gotującą się wodę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, gotujemy około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy rozpuszczonym masłem.
ewaeu
Po prostu pyszne....;)
Bo
Dziękuję Ewuniu :*
gosia56
Bo
Kluski bardzo smaczne , ale też i pracochłonne , dlatego rzadko u mnie goszczą , z czego mój mąż nie jest zadowolony :D
dzięki Gosiu za odwiedzinki ;))) pozdrawiam :))