Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Podkarpackie kacapoły na słodko

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kacapoły czyli kluski ziemniaczane, to regionalne danie moich okolic. Tradycyjnie podawane są na słono, ja podaje je z serem na słodko.

Podkarpackie kacapoły na słodko

Składniki:

Podkarpackie kacapoły na słodko

Składniki na masę ziemniaczaną

  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej
  • 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie

  • 400 g sera
  • żółtko
  • szczypta soli
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Podkarpackie kacapoły na słodko

Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach następnie odciskamy przez tetrę lub lniana ściereczkę.
Płyn z wyciśniętych ziemniaków odstawiamy.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do startych ziemniaków, dosypujemy mąki i sól. Odstawiony płyn z surowych ziemniaków ostrożnie zlewamy, powstałą skrobię dodajemy do ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy.

Do sera dodajemy cukier, sól, żółtko, ucieramy.

Z masy ziemniaczanej robimy małe placki, nakładamy ser, formujemy kulki.

Gotowe kluski wrzucamy na gotującą się wodę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, gotujemy około 15 minut co jakiś czas mieszając.

Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy rozpuszczonym masłem.


Tagi:

kluski danie