Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Podłużne bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bułeczki drożdżowe wypiekane w domu są pyszne

Podłużne bułeczki

Składniki:

Podłużne bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Podłużne bułeczki
Do miski dodać pokruszone drożdże, cukier i rozetrzeć. Następnie wlać ciepłe mleko, oliwę i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, dodać sól i za pomocą malaksera wyrobić ciasto. Mieszać do momentu aż ciasto będzie odstawało od miski. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na ok 15 kawałków i formować podłużne bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 220 stopni około 10 minut.