cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Bułeczki z makiem na maślance

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, domowe pszenno - orkiszowe bułeczki na maślance, posypane makiem. W sam raz na śniadanie - smakują idealnie! :)

Bułeczki z makiem na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z makiem na maślance

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z makiem na maślance
Z odrobiny mąki, drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn drożdżowy. Odczekać ok 15 minut, by ruszył. Następnie dodać pozostałe składniki: mąki, roztopione (ale nie gorące) masło, maślankę (powinna być w temp. pokojowej) i sól. Ciasto zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5h). Po upływie tego czasu formować małe bułeczki i układać na papierze do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 min. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać makiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok 15min lub do zarumienienia. Smacznego!
Bułeczki z makiem na maślance
Etap 1 - z drożdży, mąki, cukru, mleka zrobić rozczyn
Bułeczki z makiem na maślance
Etap 2 - dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h.
Bułeczki z makiem na maślance
Etap 3 - po wyrośnięciu formować małe bułeczki
Bułeczki z makiem na maślance
Etap 4 - całość posmarować jajkiem z mlekiem i posypać makiem