Sposób przygotowania:
Podłużne kluseczki
Do miski włożyć masło, rozetrzeć dobrze pałką do rozcierania masy, dodawać żółtka, ucierać.
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę z białek. Wykładać na żółtka partiami pianę i mąkę, posolić, wymieszać. Gdy jest ciasto za rzadkie dodać mąki. Łyżką zanurzoną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę. Zagotować pod przykryciem, gotować ok. 5 minut.
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić pianę z białek. Wykładać na żółtka partiami pianę i mąkę, posolić, wymieszać. Gdy jest ciasto za rzadkie dodać mąki. Łyżką zanurzoną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę. Zagotować pod przykryciem, gotować ok. 5 minut.