Sposób przygotowania:
Podpłomyk
Połowę mąki przesiać do miski, dodać zakwas z ok. 1 litrem letniej wody i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn zostawić pod przykryciem na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Następnie wsypać 2 1/2 łyżki soli, łyżeczkę kminku i pozostałą mąkę. Ciasto zagniatać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Boczek pokroić w kostkę, dodać do ciasta i ponownie wyrobić. Następnie podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na cienkie placki o średnicy 23 cm. Powierzchnię placka posmarować wodą, naciąć skośnie w kratkę, posypać resztą kminku i solą. Tak przygotowane podpłomyki ułożyć na oprószonych blachach wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200st.C.