PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto można bez problemu zamrozić. Dzięki temu w razie potrzeby możemy szybko przygotować te smaczne przekąski.

Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Na suchej patelni smażymy boczek i cebulkę pokrojone w paseczki. Ser żółty ścieramy na tarce. Z ciasta formujemy palcami małe, cienkie, podłużne placki. Podpłomyki posypujemy boczkiem z cebulką, a następnie żółtym serem. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200st (termoobieg). Z jogurtu, majonezu i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy gotowe podpłomyki.
Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym
Etap 1 Na patelni smażymy boczek z cebulką...
Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym
Etap 2 Aż ładnie się przypieką i zarumienią.
Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym
Etap 3 Z ciasta formujemy podłużne placki.
Podpłomyk z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym
Etap 4 Podpłomyki tuż przed pieczeniem :)

Tagi:

sery ciasto ser