marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Podpłomyki ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przekąski maja to do siebie, że sycą głód, gdy do obiadu lub kolacji daleko, a mimo upalnych dni. chce się jeść. Dlatego więc można coś naprędce przygotować jak np. bruschettę, zapiekanki lub podpłomyki z dodatkami.

Podpłomyki ze szczypiorkiem

Składniki:

Podpłomyki ze szczypiorkiem

  • 2,5 szklanki maki pszennej lub żytniej,
  • 7 dag. drożdży
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • sól czosnkowa,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Podpłomyki ze szczypiorkiem
Mąkę przesiać do miski, a w osobnym naczyniu sporządzić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i niecałej szklanki letniej wody. odstawić pod przykryciem na kwadrans, międzyczasie opłukać pęczek szczypiorku, strzepnąć z niego wodę oraz drobno posiekać na deseczce. Zaczyn wlać do miski z mąką, dodać sól czosnkową, oliwę z oliwek oraz szczypiorek siekany. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem na pędzelku, a wyrośnięte ciasto rwać na średnie lub spore kawałki i rozwałkować na posypanej maką stolnicy na 1 cm. grubości. Układać placki z ciasta drożdżowego na blasze i wstawić ją do piekarnika. Piec z ok. 15-20 min., aż się zrumienią.

Wysunąć blachę przez rękawice i łopatką zebrać podpłomyki na talerze płaskie i piec następną partię.