Sposób przygotowania:
Podpłomyki ze szczypiorkiem
Mąkę przesiać do miski, a w osobnym naczyniu sporządzić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i niecałej szklanki letniej wody. odstawić pod przykryciem na kwadrans, międzyczasie opłukać pęczek szczypiorku, strzepnąć z niego wodę oraz drobno posiekać na deseczce. Zaczyn wlać do miski z mąką, dodać sól czosnkową, oliwę z oliwek oraz szczypiorek siekany. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem na pędzelku, a wyrośnięte ciasto rwać na średnie lub spore kawałki i rozwałkować na posypanej maką stolnicy na 1 cm. grubości. Układać placki z ciasta drożdżowego na blasze i wstawić ją do piekarnika. Piec z ok. 15-20 min., aż się zrumienią.
Wysunąć blachę przez rękawice i łopatką zebrać podpłomyki na talerze płaskie i piec następną partię.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem na pędzelku, a wyrośnięte ciasto rwać na średnie lub spore kawałki i rozwałkować na posypanej maką stolnicy na 1 cm. grubości. Układać placki z ciasta drożdżowego na blasze i wstawić ją do piekarnika. Piec z ok. 15-20 min., aż się zrumienią.
Wysunąć blachę przez rękawice i łopatką zebrać podpłomyki na talerze płaskie i piec następną partię.