Sposób przygotowania:
Podrabiane cevapcici-mielone z cebulą
Mięso mielone wyrabiamy z przyprawami i czosnkiem. Cebulę miksujemy na papkę. (ja mam taki nożyk w mikserze i najpierw cebulę drobno kroję, następnie ucieram ją tym nożykiem - mikserem, w misce). To ważne by cebula była jak najdrobniejsza, ponieważ kotlety są niewielkie. Cebulę łączymy z mięsem. I wyrabiamy około 15minut. W tym czasie mięso nabiera lekko odcieniu pomarańczowego. Formujemy kotleciki na wielkość bardzo grubego palucha i układamy je obok siebie w jakimś płaskim dużym naczyniu. Ja na każdą kolejną warstwę kładę papier śniadaniowy, następnie kładę następną warstwę kotletów. W ten sposób zaoszczędzam miejsca w lodówce. Kotlety odstawiamy do lodówki na parę godzin. Powinny postać trochę, wtedy są znacznie lepsze. Po określonym czasie, wyjmujemy je z lodówki. Z cebuli ścieka trochę sok więc go delikatnie odlewamy. Na rozgrzanej patelni smażymy kolejno kotleciki, często i delikatnie je przewracając. Powinny być mocno spieczone. Na zdjęciu wyglądają na wielkie,ale jest to efekt zbliżenia.
kinga
hoffija44
hoffija44
hoffija44
już można ......Szewczyku masz ode mnie 5 :)
anullka7
Na 1 kg mięsa 2 łyżki pieprzu i 2 łyżki ostrej papryki,może w Chorwacji jadają takie specjały,ale mnie ta wersja lepiej odpowiada,bardziej prawdopodobna.
http://gotowanie.onet.pl/5478,0,1,cevapcici,ksiazka_przepis.html
Doro
szewczyk
Poza tym moje kotlety nie są gorzkie.. jadłaś,ale na pewno inne,chyba,że zrobiłaś zgodnie z przepisem?Aczkolwiek to może być prawda,bo każdy może mieć inny smak.
Poza tym mam wrażenie, że padam tu ofiarą jakiś zawirowań kulinarnych ale szczerze mi to wisi,ja polecam potrawy,które mi smakują i z których jestem zadowolona.
anullka7
Dlatego z przykrością muszę dać 1, czosnek zabija cały smak kotleta,jeszcze 1 ząbek jest wskazany ale nie więcej.
Pyza
Anulka, nie zgodzę się z Tobą. To co nie smakuje jednej osobie, dla innych będzie przysmakiem! I wcale nie uważam aby 5 ząbków czosnku na 1 kg mięsa + dodatki było zbyt dużą ilością.
hoffija44
anullka7 cytuję szewczyka : "są to kotlety mielone,cały pic polega na tym,iż zawierają dużą ilość cebuli i są formowane jako mniejsze.Serwuje się jako przekąskę. " Cały pic :D polega właśnie na cebuli i czosnku ! To jest przekąska. Nie stawiaj ocen jeśli Ci jedzonko nie smakuje nawet tylko opisane :(............po licho szewczykowi ta jedynka?
anullka7
Mam pytanie Pyzo do Ciebie? a kto powiedział że nie mogę wstawić jedynki co? jadłam takie kotlety ,mnie nie smakują ,podane na gorąco nie dały się zjeść,czosnek zabił cały smak,kotlet był gorzki i nie smaczny.
Skoro punktacja jest w skali od 1 :5 chyba wolno mi ją ocenić jak chcę.
Nigdzie nie ukryłam tego faktu że dałam 1 i napisałam o tym.
Nie rozumiem tego czepialstwa do mojej osoby,na innej stronie kulinarnej,moje przepisy na prawdę dobre! dostają jedynkę tylko dlatego że są na pierwszej stronie,bo spodobały się redakcji.Ja o to pretensji nie mam że ktoś mi daje jedynki tylko z zawiści ,bez żadnego uzasadnienia wiesz którą stronę mam na myśli, bo też na niej jesteś Pyzo.
Mam prawo dać ocenę na jaką potrawa zasługuje,bo ją jadłam.
Pyza
Anulka, oczywiście, że masz pełne prawo wystawić taką ocenę, jaką masz ochotę! Uczciwie dodałaś komentarz. Ale nie rozumiem dlaczego zawsze tak się burzysz jak ktoś Co zwróci uwagę? Chyba jesteś mocno przewrażliwiona na swoim punkcie, nie rozumiem też tego tekstu o jedynkach z innej strony...To niby ja Ci je wystawiam?! Jeśli tak myślisz to grubo się mylisz, ale pewnie Cię n ie przekonam...Mam wrażenie, że te wszystkie wygrane konkursy, pochwały za bardzo uderzyły Ci do głowy a szkoda...
anullka7
Pyzo,nic mi nie uderzyło do głowy,ale skoro tak twierdzisz ,Twój problem,odpisałam ,powiem tylko jedno,żyję w wolnym kraju i mam prawo ocenić przepis tak jak na to zasługuje,gdybym nie jadła takich kotletów ,nie wstawiłabym tego komentarza.
Dlaczego mam przyklaskiwać innym ,to że Ty dałaś 5 ja chyba nie muszę,prawda?
Tylko nie mów mi że Ty nie liczysz na nagrody ,inaczej nie wstawiałabyś swoich przepisów,resztę napisałam na pw.
Pozdrawiam:)
hoffija44
Ale się narobiło!!!!
anullka7 " niesmaczne " i " naprawdę" piszemy w taki oto sposób !
Poza tym nie wiem dlaczego mieszasz do oceny jednopunktowej politykę ?
cytuję : "...powiem tylko jedno,żyję w wolnym kraju i mam prawo ..........."
Osobiście uważam ,że ocenianie danego przepisu na zasadzie przypomnienia sobie konsumowania kiedys tam podobnego dania sporządzonego nie wiadomo wg jakiej receptury to błąd i niesprawiedliwa ocena. Szewczykowi może być przykro. Po licho wstawiłaś tę ocenę ?
anullka7
Ale jesteś złośliwa:) no wiesz! ja jeszcze się uczę ,to błędy mam prawo robić ,co do polityki:) nie wiedziałam że Zdanie ,że żyjemy w wolnym kraju jest jakieś polityczne:))))))))))))))))))))) pani polonistko:)
Doro
To powiedz mi, dlaczego wogole oceniamy przepisy? myslisz ze przepis ...ktory sie dzis ukazal , zostal juz wyprobowany przez X osob....napewno nie, wiec dajcie dziewczynie spokoj....Co to znaczy, po licho wstawilas te ocene?
Gabinka
Jestem tego samego zdania co Doro,dajcie spokoj,mnie skladniki tego przepisu tez nie odpowiadaja,mam 2 dzieci,ktore na pewno nie zjadlyby takiego mielonego.Zauwazylam ze szewczyk wszedzie daje takie ilosci czosnku,jej golabki tez by nie pasowaly mojej rodzince,sklad prawie identyczny ,pelne lyzki ostrych przypraw,czosnku i cebuli.
Nie wiem w czym problem i czemu zaraz napadacie na dziewczyne,sama tez bym nie dala 5 .
szewczyk
ale brecha.:)
hoffija44
Biedna anullka7 :(
tokijka
Ja jezeli mi przepis nie odpowiada nic nie daje i koniec.Ja uwazam ze sie mylisz bo przepis napisany jest dobrze i dokladnie a takich nam bardzo potrzeba daje piec za przepis a gusta sa i gusciki i przykro by mi bylo gdyby ktos dal mi 1 bo nie je paleczkami.....
Paola
Czy aby na pewno mówimy nie o siermiężnych, bardzo smacznych, polskich, kotletach mielonych wg np. babci, a o kebabczeta bałkańskich ?
elzbieta8960