szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Podrabiane cevapcici-mielone z cebulą

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Są to kotlety mielone,cały pic polega na tym,iż zawierają dużą ilość cebuli i są formowane jako mniejsze.Serwuje się jako przekąskę.

Podrabiane cevapcici-mielone z cebulą

Składniki:

Podrabiane cevapcici-mielone z cebulą

 

  • około 1kg mięsa wieprzowego (oryginalne cevapcici są z mięsa wołowego)
  • 4 duże cebule lub 3 średnie
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki papryki ostrej w proszku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Podrabiane cevapcici-mielone z cebulą
Mięso mielone wyrabiamy z przyprawami i czosnkiem. Cebulę miksujemy na papkę. (ja mam taki nożyk w mikserze i najpierw cebulę drobno kroję, następnie ucieram ją tym nożykiem - mikserem, w misce). To ważne by cebula była jak najdrobniejsza, ponieważ kotlety są niewielkie. Cebulę łączymy z mięsem. I wyrabiamy około 15minut. W tym czasie mięso nabiera lekko odcieniu pomarańczowego. Formujemy kotleciki na wielkość bardzo grubego palucha i układamy je obok siebie w jakimś płaskim dużym naczyniu. Ja na każdą kolejną warstwę kładę papier śniadaniowy, następnie kładę następną warstwę kotletów. W ten sposób zaoszczędzam miejsca w lodówce. Kotlety odstawiamy do lodówki na parę godzin. Powinny postać trochę, wtedy są znacznie lepsze. Po określonym czasie, wyjmujemy je z lodówki. Z cebuli ścieka trochę sok więc go delikatnie odlewamy. Na rozgrzanej patelni smażymy kolejno kotleciki, często i delikatnie je przewracając. Powinny być mocno spieczone. Na zdjęciu wyglądają na wielkie,ale jest to efekt zbliżenia.

Tagi:

mięso cebula