iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Podudzia kurczaka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ja wykorzystałam podudzia z kurczaka bo takie mięso miałam, ale pałki czy całe udka też tutaj idealnie pasują.

Podudzia kurczaka z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Podudzia kurczaka z warzywami

 

  • 5 sztuk podudzi kurczaka
  • 2 większe kalarepy
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1/4 pęczka zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka z warzywami
Czosnek drobno posiekać i utrzeć z 1 łyżeczką soli. Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie skropić sokiem z połowy cytryny i natrzeć czosnkiem wymieszanym z solą oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą i tymiankiem, tak przygotowane mięso odstawić na 2-3 godziny. Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i bez tłuszczu obsmażyć na niej mięso po zrumienieniu przykryć i udusić do miękkości pod koniec dodać kalarepę pokrojoną w kostkę i całe marchewczki, całość dusić razem jeszcze chwilkę, aby warzywa zmiękły. Przed podaniem posypać posiekana zieloną pietruszką.
Podudzia kurczaka z warzywami
Mieso zrubienić z obu stron przykryć i udusić do miekkosci.
Podudzia kurczaka z warzywami
Pod koniec duszenia dodać kalarepę i marchew.