Barbara77

Barbara77

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Podudzie z warzywami na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podudzie z ziemniakami i marchewką na parze

Podudzie z warzywami na parze

Składniki:

Podudzie z warzywami na parze

 

Sposób przygotowania:

Podudzie z warzywami na parze
Podudzie myjemy i wcześniej marynujemy. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystkie te przyprawy wcieramy i odstawimy podudzie do lodówki na 12 godzin. Ziemniaki obieramy i kroimy na połowki lub ćwiartki, zależnie od wielkości ziemniaków. Marchewkę skrobiemy i kroimy na pól, a następnie jeszcze na pól. Wszystkie warzywa umieszczamy na druszlaku do gotowania na parze. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków i solą. Na wierzch warzyw kładziemy wcześniej zamarynowane podudzie. W garnek wlewamy wodę i dodajemy do niej ziele angielskie i liść laurowy. Na wierzch stawiamy druszlak i tak wstawiamy wszystko na ogień i przykrywamy pokrywką. Parujemy około 30 min, po czym wyłączamy i odstawiamy na 20 min. Garnki złapia temperaturę i wszystko dojdzie do miękkości.