Sposób przygotowania:
Podudzie z warzywami na parze
Podudzie myjemy i wcześniej marynujemy. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystkie te przyprawy wcieramy i odstawimy podudzie do lodówki na 12 godzin. Ziemniaki obieramy i kroimy na połowki lub ćwiartki, zależnie od wielkości ziemniaków. Marchewkę skrobiemy i kroimy na pól, a następnie jeszcze na pól. Wszystkie warzywa umieszczamy na druszlaku do gotowania na parze. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków i solą. Na wierzch warzyw kładziemy wcześniej zamarynowane podudzie. W garnek wlewamy wodę i dodajemy do niej ziele angielskie i liść laurowy. Na wierzch stawiamy druszlak i tak wstawiamy wszystko na ogień i przykrywamy pokrywką. Parujemy około 30 min, po czym wyłączamy i odstawiamy na 20 min. Garnki złapia temperaturę i wszystko dojdzie do miękkości.
Michał2