bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kurczak duszony z warzywami w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie przygotowane na warsztatach piwnych. Przepis Tomka Jakubiaka.

Kurczak duszony z warzywami w piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak duszony z warzywami w piwie

 

  • kurczak
  • marchew 2 szt
  • cebula słodka 2 szt
  • seler 40g
  • suszona żurawina 50g
  • papryka słodka długa kolorowa 3 szt
  • musztarda Dijon 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • tymianek, estragon, szłwia
  • sól, pieprz
  • piwo książęce złote pszeniczne 1l

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z warzywami w piwie
Kurczak pokroić na 6 części - skrzydełka, piersi, podudzia, pałki. Warzywa pokrój w kostkę. Zioła posiekaj. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, posiekanymi ziołami. rozgrzej na patelni masło i przesmaż kurczaka na rumiano, następnie dodaj posiekane warzywa. Smaż chwilę razem, dodaj musztardę, żurawinę i zalej piwem. Duś aż płyn odparuje a sos stanie się gęsty.
Kurczak duszony z warzywami w piwie
Dzielenie kurczaka na porcje przed obsmażeniem
Kurczak duszony z warzywami w piwie
Dodanie warzyw ktore będa się dusiły razem z kurczakiem
Kurczak duszony z warzywami w piwie
Warzywa razem kurczakiem w trakcie smażenia.
Kurczak duszony z warzywami w piwie
Zalanie kurczaka i warzyw litrem piwa jasnego