Sposób przygotowania:
Sałatka z kurczakiem, warzywami i serem halloumiPrzygotowanie składników:
Ajvar dokładnie wymieszać z oliwą, solą i pieprzem.
Do marynaty wrzucić pokrojony na paski filet z kurczaka, natrzeć, odłożyć do lodówki najlepiej na noc.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na paseczki, pomidorki przekroić na pół.
Przygotowanie sałat i sosu:
Sałaty rozłożyć na dwóch talerzach i przygotować sos do sałatki: żółto rozetrzeć widelcem, dodajemy ocet i musztardę, mieszać widelcem na płynny sos.
Dodać do niego koper i cukier, wymieszać, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Włożyć do lodówki.
Kończenie dania:
Kurczaka wyłożyć na patelni grillowej, wstawić na średni ogień i grillować po około 3 minuty z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ser podzielić na 6 plastrów, nasmarować je lekko olejem za pomocą pędzelka.
Grillować na tej samej patelni po minucie-dwie z każdej strony aby się zrumieniły.
Kurczaka i ser wyłożyć na sałatę, następnie wyłożyć warzywa i polać sosem.
Smacznego!