Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Podudzia indycze opiekane :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mam w domu miłośniczkę golonki – której nie wolno z powodów zdrowotnych jadać golonki. Żeby nie było jej przykro robię tak podudzia z indyka

Podudzia indycze opiekane :

Składniki:

Podudzia indycze opiekane :

 

  • 2 podudzia z indyka
  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ¼ pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu z indyka Knorra ( lub przyprawy Jarzynka ,Vegeta , lub podobna )
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 roztarte z solą ząbki czosnku ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki piwa
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki papryki mielonej
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Podudzia indycze opiekane :
Mięso zalać wodą , dodać oczyszczone warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową ( lub przyprawę do zup ).Gotować ok.50 minut . Wyjąć .Przygotować marynatę z oliwy, miodu , sosu sojowego ,czosnku , pieprzu i papryki .Z podudzi zdjąć skórę , natrzeć marynatą . Ułożyć w naczyniu do zapiekania , podlać piwem i zapiekać ok.30 minut . W trakcie pieczenia polewać mięso sosem .Po upieczeniu wyjąć mięso a sos zaciągnąć 2 łyżkami śmietany.