monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 302
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapraszam na podudzie faszerowane jabłkiem, podane z prostym sosem z kiwi. Połączenie smaków na pierwszy rzut oka, może wydaje się dziwne, ale wystarczy skosztować, aby wiedzieć,że to naprawdę pyszny pomysł. Mięso dobre na ciepło jaki i na zimno.

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi

 

  • 1 podudzie z indyka
  • 1 jabłko-105 g , waga po obraniu i usunięciu gniazd
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól, pieprz
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • szczypta kminku mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Prosty sos z kiwi:
  • 1 kiwi
  • 25 ml herbaty miętowej
  • ½ łyżeczki oliwy
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi

ETAP 1:

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi
sprawione mięso z podudzia z indyka oprószyć przyprawami

Mięso umyć i osuszyć. Ostrożnie odsunąć skórę. Wytrybować kość oraz ścięgna. Mięso odrobinę rozbić tłuczkiem do mięsa.

Oprószyć mięso solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do kurczaka.

ETAP 2:

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi
do zeszklonej cebuli dodać posiekane jabłka i smażyć około 1 minutę

Cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju. Jabłko drobniutko pokroić i dodać na patelnię. Po około minucie zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostygnięcia.

Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą mielonego kminku.

ETAP 3:

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi
podudzie nafaszerować obficie jabłkami

Przygotowanymi jabłkami nafaszerować mięso. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą. Ostrożnie nałożyć skórę. Oprószyć ją solą.

ETAP 4:

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi
mięso obsmarować czosnkiem i sokiem z cytryny piec w 200 st

Do małej miseczki zetrzeć czosnek, dodać sok z cytryny i wymieszać. Nałożyć z każdej strony na skórę indyczą. Piekarnik nagrzać do 200 st.

Podudzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać około 3-4 łyżki wody i wstawić mięso. Piec około 80-90 minut, obracając mięso co około 25-30 minut.

Prosty sos:

Podudzie indycze faszerowane jabłkiem z sosem kiwi
składniki sosu dokładnie z sobą zmiksowac i schłodzić

W między czasie gdy mięso będzie się piec przygotować sos. Herbata powinna być zimna. Do pojemnika blendera przełożyć pokrojonego w duże kawałki kiwi, dodać herbatę i zmiksować. Dodać oliwę oraz pieprz i ponownie krótko zmiksować. Odłożyć do lodówki na czas pieczenia mięsa.

Mięso wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 -7 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie wyjąć wykałaczki, pokroić na plastry. Podawać ze schłodzonym sosem i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!