zabus87

zabus87

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Poduszeczki z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Poduszeczki z ciasta francuskiego z budyniem w ulubionym smaku to przysmak wszystkich łasuchów. Ciasteczka można polać czekoladą i udekorować owocami.

Poduszeczki z budyniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Poduszeczki z budyniem

 

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 budyń duży smak dowolny
  • 5 łyżek cukru brązowego( może być biały)
  • pół litra mleka
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Poduszeczki z budyniem
Budyń ugotować z pół litra mleka i 3 łyżkami cukru, wystudzić. Rozłóż płat ciasta, złóż na pół by wyznaczyć środek. Na połowę ciasta wyłożyć budyń, równomiernie rozsmarować. Przykryć drugą połową ciasta. Kroić w kwadraty, prostokąty lub romby. Wierzch ciastek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach przez ok.25 minut.
Poduszeczki z budyniem
Nagrzej wcześniej piekarnik a ciasto bardziej wyrośnie.
Poduszeczki z budyniem
Ciastka można pokroić w dowolny sposób.
Poduszeczki z budyniem
Pamiętaj o posmarowaniu ciastek jajkiem. Nabiorą one złotego koloru.