eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1783]

Podwędzane rolady drobiowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Rozklepane piersi kurczaka podwędzone dymem w płynie. Rolady nadziewane pomidorami suszonymi i dynią.

Podwędzane rolady drobiowe Eli

Składniki:

Podwędzane rolady drobiowe Eli

mięso

  • 4 duże piersi kurczaka bez polędwiczek
  • 6 łyżek dymu wędzarniczego w płynie
  • 6 łyżek sosu sojowego

farsz

dodatki

Sposób przygotowania:

Podwędzane rolady drobiowe Eli

marynowanie kurczaka

Podwędzane rolady drobiowe Eli
Rozkrojone piersi rozbić na cienkie płaty.

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi rozkroić na pół,ale nie do końca, żeby powstał duży płat. Rozłożyć mięso i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.

przygotowanie marynaty

Podwędzane rolady drobiowe Eli
W miseczce wymieszać dym wędzarniczy w płynie z sosem sojowym.

Do miseczki wlać dym w płynie i sos sojowy. Całość wymieszać i zalać mięso. Piersi włożyć do lodówki i marynować 4 godziny.

przygotowanie rolad

Podwędzane rolady drobiowe Eli
Obraną cebulę pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie rolad cd

Podwędzane rolady drobiowe Eli
1 kg miąższu dyni pokroić w kostkę,20 dkg w słupki.

Z miąższu dyni 20 dkg pokroić w słupki, resztę w kostkę.

przygotowanie rolad cd

Podwędzane rolady drobiowe Eli
Suszone pomidory odsączyć i zachować olej.

Suszone pomidory wyjąć z oleju i odsączyć. Olej zachować.

przygotowanie rolad cd

Podwędzane rolady drobiowe Eli
Na doprawionym mięsie rozłożyć suszone pomidory.

Mięso wyjąć z marynaty i oprószyć solą,pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na mięsie rozłożyć suszone pomidory.

przygotowanie rolad cd

Podwędzane rolady drobiowe Eli
Na pomidorach rozłożyć 1/3 część cebuli.

Na suszonych pomidorach rozłożyć 1/3 pokrojonej cebuli.

przygotowanie rolad cd

Podwędzane rolady drobiowe Eli
Na cebuli rozłożyć słupki dyni.

Na pokrojonej cebuli rozłożyć pokrojoną w słupki dynię.

przygotowanie rolad cd

Podwędzane rolady drobiowe Eli
Rolady zwinąć i obwiązać nićmi.

Rolady ścisło zwinąć i obwiązać bawełnianymi nićmi kuchennymi.

duszenie rolad

W rondlu rozgrzać olej i olej z pomidorów. Obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać resztę cebuli, czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli. Do rolad dodać marynatę, dynię i chwilę smażyć razem. Podlać mięso wodą, dodać pieprz i dusić aż będzie miękkie. Gotowe rolady wyjąć, lekko przestudzić i odwinąć z nici. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Rolady można podać z ryżem ugotowanym na sypko i buraczkami. Smacznego!