Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schabowe a' la polonezy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty sposób na niezwykłe schabowe, swój wyjątkowy smak zawdzięczają genialnemu połączeniu kilku tajemniczych składników, które znajdziecie w przepisie.

Schabowe a' la polonezy

Składniki:

Schabowe a' la polonezy

 

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • 20 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Schabowe a' la polonezy

I

Schabowe a' la polonezy
Przygotowanie miesa, myjemy, kroimy, rozbijamy oraz smażymy kotlety

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponowie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Schabowe a' la polonezy
Przygotowanie pierzynki / farszu.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodajemy ketchup, musztardę oraz chili, chwilkę jeszcze smażymy i gotowy farsz nakładamy na każde kotlet.

III

Schabowe a' la polonezy
przygotowanie żółtego sera

3. Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.

4. Chwilkę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

IV

5. Kotlety gotowe.

6. Smacznego.