Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Roladki z piankami i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

zaciekawił mnie konkurs na danie z wykorzystaniem pianek Haribo...jakiś deser? a może mięso?

Roladki z piankami i żurawiną

Składniki:

Roladki z piankami i żurawiną

 

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dość duże)
  • 15 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1/2 opakowania pianek Haribo Mallow Mania
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 2-3 łyżeczki mielonego pieprzu czerwonego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól

 

Sposób przygotowania:

Roladki z piankami i żurawiną
Przyznam, że byłam pełna obaw co wyjdzie z tej kombinacji składników. I muszę przyznać, że było niezwykle smaczne, takie słodko-ostro-kwaśne...zresztą, spróbujcie sami! Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy dokładnie ręcznikami papierowymi, odcinamy "polędwiczki", każdy filet rozbijamy na dość cienki płat - robimy to przez folię spożywczą aby mięso nie pryskało i nie porozrywało się. Filety oprószamy z obu stron solą, dość obficie czerwonym pieprzem i odkładamy na 15 min. do lodówki. Polędwiczki kroimy na małe kawałki. Żurawinę (przebraną i umytą) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i smażymy na niedużym ogniu aż kuleczki zaczną pękać i odparuje nieco soku. Pianki kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawione filety smarujemy z jednej strony niewielką ilością smażonej żurawiny ( po ok. 1 łyżeczce), układamy kawałki pianek ( kawałki z 3 pianek na 1 filet), po obu brzegach, na całej długości układamy małe kawałeczki polędwiczek (zabezpieczą nam pianki przed wypłynięciem) i ciasno zwijamy w roladkę dokładnie zawijając brzegi, spinamy szpadkami albo wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki najpierw przysmażając końce (trzymając roladkę szczypcami stawiamy ją pionowo na patelni, tak samo z drugiej strony). Obsmażamy mocno ze wszystkich stron aż się zrumienią, następnie na patelnię do roladek wlewamy żurawinę i całość dusimy ok. 5 min. pod przykryciem. Podajemy z zieloną sałatą przyprawioną lekkim sosem z oliwy i soku cytrynowego, ozdabiamy kawałkami pianek. Moja rada: trzeba bardzo dokładnie zawinąć brzegi roladek żeby pianki nie wypłynęły. One w środku zupełnie się rozpuszczą nadając słodkawy posmak mięsu. Możemy roladki podać przecinając je na pół i szybko położyć na wierzchu kawałki pianek - na gorącym mięsie roztopią się ładnie. Pianki lepiej kroić nożyczkami niż nożem. Można też dodać kawałki pianek na koniec do sosu, zagęszczą go, ale zmienią też nieco jego kolor.