Sposób przygotowania:
Pokrzywowe placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i ucieramy, obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy, szczyoiorek bardzo drobno siekamy, a umytę czubki pokrzyw również siekamy i dodajemy do warzyw. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i nieco pieprzu - całość bardzo dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zgrabne placuszki ziemniaczane po obus stronach. Podajemy z solą lub ketchupem
jaNina
Bernadetta
domix
przejs
Placuszki muszą być smakowite!
darmiona
Mysiunia
pokrzywy już po posiekaniu tracą właściwości parzące, a po obróbce termicznej to już tylko mogą łaskotać, bo na listkach znajduje się taki niby 'meszek', ale jak się drobno posieka to czuc tylko przyjemny posmak pokrzyw :) dziś robiłam kolejny eksperyment z pokrzyw :) niebawem pojawi się przepis :)
lejos4