monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pokuczaj czyli mięsne kule

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierwszy raz robiłam kotlet panierowany w kajzerce ale było bardzo smaczne:),przyjemnie chrupało:)

Pokuczaj czyli mięsne kule Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pokuczaj czyli mięsne kule

 

  • 300 g mielone go z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 cebula
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 kajzerki
  • sól,pieprz,oregano
  • olej do pół głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pokuczaj czyli mięsne kule
Mięso przełożyć do miski,dodać żółtko. Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy i wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tarta i wyrabiać mięso,powinno być zwarte. Uformować duże kule ( mniej więcej wielkości piłki do tenisa) i odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie z bułek odciąć skórkę a miękisz pokroić w mała kostkę. Pokrojoną bułkę wysypać na talerz i panierować w niej mięsne kule,dociskając bułkę odrobinę aby nie spadła podczas smażenia. Na patelnie mocno rozgrzać olej i smażyć kule na rumiano z obu stron (pilnować temperatury oleju aby bułeczka się nie przypaliła ale mięso usmażyło się w środku). Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać. Smacznego!
Pokuczaj czyli mięsne kule
z przygotowanego mięsa uformować kule i odłożyć na 2 godz do lodówki
Pokuczaj czyli mięsne kule
z bułek odkroić skórkę a środek pokroić w mała kostkę
Pokuczaj czyli mięsne kule
smażyć z obu stron na rumiano i odsączyć na ręczniku

Tagi:

jajko tarta jajka