Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Polędwica pieczona

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obraną z błon i powięzi polędwicę obłożyc pokrajaną w plasterki cebulą i

Polędwica pieczona

Składniki:

Polędwica pieczona

 

  • 75 dag polędwicy wołowej
  • 4 dag masła
  • sól
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Polędwica pieczona
Obraną z błon i powięzi polędwicę obłożyc pokrajaną w plasterki cebulą i przechowywać ułożoną w przykrytej salaterce przez kilka godzin w lodówce. Ułożyć polędwicę na ruszcie lub blaszce posmarowanej masłem, skropić z wierzchu stopionym masłem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Po lekkim zrumienieniu powierzchni polędwicę trochę osolić. Wyjąć polędwicę wówczas gdy po nakłuciu będzie wydzielał się jeszcze lekko różowy sok. Podawać pokrajaną w skośne plastry.