mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Polędwica w czerwonym winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle aromatyczna polędwica.

Polędwica w czerwonym winie

Składniki:

Polędwica w czerwonym winie

 

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 30 ml soku z cytryny
  • 8 goździków
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Polędwica w czerwonym winie
Na początku polędwicę umyć i osuszyć. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Do w miarę głębokiego rondla wlać olej, wino i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wstawić na niewielki ogień. Dodać biały cukier i goździki. Wymieszać. Następnie włożyć mięso i dusić pod przykryciem 20-25 minut. Po upływie tego czasu polędwicę wyjąć i pokroić w grube plastry. Układać na talerzach i polewać winem, w którym się dusiła. Smacznego.