Sposób przygotowania:
Polędwica w sosie korniszonowym
Obrać warzywa. Umyć mięso .Ułożyć w garnku razem z pokrojonymi na kawałki warzywami ( by woda wszystko przykryła), liściem laurowym i szczypta przyprawy do zup. Zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut by mięso było miękkie. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić bulion. Utrzeć na tarce na wąskich oczkach ( środkowe) korniszony tak by było ich po utarciu 3 pełne łyżki. Rozgrzać w garnuszku masło. Wrzucić korniszony i chwile smażyć. Dodać brązowy cukier i dalej podsmażać by zrobił sie lekki karmel. Zasypać mąka - wymieszać .Rozprowadzić szklanką bulionu .Doprawić do smaku pieprzem. Polędwice pokroić w plasterki . Podawać z ziemniakami z wody . * sos jest kwaśno-słodkawy , ja robię go też do jajek na twardo ( używam wywaru warzywnego), ozorków czy innych rodzajów gotowanej chudej wieprzowiny ** z gotowania wychodzi 2 szklanki wywaru " jedną używam do sosu , drugą podaję do popicia jako bulion lub kremową zupę miksując go z warzywami z zupy*** jeśli nie używamy warzyw do zrobienia zupy krem to zostawiam je na sałatkę