kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Poledwica wieprzowa w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie dla 4 osób, łatwe w wykonaniu przepyszne w jedzeniu :)

Poledwica wieprzowa w warzywach

Składniki:

Poledwica wieprzowa w warzywach

 

  • 2 poledwiczki wieprzowe po 30 dkg każda
  • 50 dkg małych ziemniaków
  • 50 dkg marchewki
  • 2 łyżki marmolady cytrynowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Poledwica wieprzowa w warzywach
Sok z cytryny mieszamy sobie z 4 łyżkami wody, 1 łyżeczką cukru. Wkładamy do tego mięso i marynujemy około 1 godziny. W tym czasie kroimy marchewkę w ukośne plasterki. Gotować ją jakieś 15 minut w małej ilości osolonej wody. Ziemniaczki całe (ale bez skórki) ugotować też 15 minut w małej ilosci osolonej wody. Wyjmujemy mięso z marynaty i obsmażamy na oleju jakieś 15 minut. Wkładamy mieso w folię aluminiową. Sos ze smażenia mieszamy z marynatą, dodajemy marmoladę, sól i pieprz. Gotujemy około 3 minuty na małym ogniu. Marchew podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso odwijamy z folii, kroimy na 2 cm plasterki. Podajemy na 1 półmisku. Mięso na srodku, obłożone marchewką i ziemniakami polane odrobinką sosu. Resztę sosu przelewamy do sosjerki. Smacznego!