ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Polędwica z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczysta polędwiczka z owocowym farszem to pomysł na niedzielny obiad

Polędwica z owocami

Składniki:

Polędwica z owocami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 duże jabłko
  • 12 śliwek węgierek bez pestek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki gęstej,kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Polędwica z owocami
Polędwiczki opłucz,osusz.Każdą natnij długim,ostrym nożem,tworząc kieszeń na nadzienie.Następnie natrzyj solą oraz pieprzem z zewnątrz i od środka.Śliwki zalej wodą,zagotuj.Zdejmij z ognia,pozostaw w wywarze około 30 minut,Jabłko obierz,pokrój w drobną kosteczkę.Skrop sokiem z cytryny.Śliwki odcedź na sicie,wymieszaj z jabłkami,dopraw do smaku solą i pieprzem.Przyrządzonym w ten sposób farszem luźno nadziej obie polędwice.Mięso obwiąż.Obsmaż na maśle z olejem.Odlej tłuszcz,dodaj wino.Zagotuj,przykryj,duś 20 min w temp.180`C.Dodaj śmietanę>podawaj z sosem z duszenia.